Mulch as a technique to improve the production of cherry tomato in conventional planting system

Autores/as

  • Daniel Sergio Cipriani Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC / CAV.
  • Samara Campos do Nascimento Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC / CAV.
  • Giane Lavarda Melo Instituto Federal Catarinense - Campus Camboriu http://orcid.org/0000-0002-8959-9763

DOI:

https://doi.org/10.47236/2594-7036.2020.v4.i3.88-96p

Palabras clave:

Cherry tomato. Mulch. Production. Soil management. Solanum lycopersicum.

Resumen

The cherry tomato (Solanum lycopersicum var. cerasiforme) is one of the most common crops in the world, being an important commercial source for small and medium farmers, and an excellent nutritional vegetable, containing a high number of nutrients, such as lycopene, vitamin C and phenolic acids. Considering that its fruits are the most important and commercialized part of the plant , the non-commercialized part can be used as a dead organic material for the soils cover, characterizing the mulch, which serves as an excellent conservationist method and important tool for degraded horticulture areas. The main objective of the present article was to verify the production of cherry tomato in the conventional planting system, with added mulch or without it, comparing the leaf area, plant height and fruit weight in both systems. The obtained results showed that mulch might be an efficient technique to improve the productive indexes of the cherry tomatoes, significantly affecting the growth indicators, which are directly responsible for increasing productivity.

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Biografía del autor/a

Daniel Sergio Cipriani, Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC / CAV.

Técnico em Agropecuária formado pelo Instituto Federal Catarinense - Campus Camboriú. Graduando em Medicina Veterinária pela Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC / CAV.

Samara Campos do Nascimento, Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC / CAV.

Técnica em Agropecuária formado pelo Instituto Federal Catarinense - Campus Camboriú. Graduanda em Engenharia Agronômica pela Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC / CAV.

Giane Lavarda Melo, Instituto Federal Catarinense - Campus Camboriu

Graduada em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria, com mestrado em Engenharia Agrícola - Área de concentração: Engenharia de Água e Solo, pela Universidade Federal de Santa Maria. Atualmente exerce função de Professora de Ensino Básico, Técnico e Tecnológico, na área de Engenharia Rural, nas disciplinas de Irrigação e Drenagem, Topografia Agrícola e Prática Profissional Orientada de Topografia e Desenho Técnico, do Instituto Federal Catarinense - Campus Camboriú/SC. Participa do Grupo de Pesquisa "Engenharia Agrícola", faz parte do Comitê de Ética de Pesquisa em Seres Humanos desde sua criação e atua como avaliadora ah hoc de projetos de pesquisa dos Programas Institucionais, do Instituto Federal Catarinense. Tem experiência na área da Engenharia Agrícola atuando como docente nos temas como: Mecanização Agrícola, Desenho Técnico e Construções Rurais. É mamãe do Miguel e da Maria.

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Publicado

2020-07-01

Cómo citar

CIPRIANI, Daniel Sergio; NASCIMENTO, Samara Campos do; MELO, Giane Lavarda. Mulch as a technique to improve the production of cherry tomato in conventional planting system. Revista Sítio Novo, Palmas, v. 4, n. 3, p. 88–96, 2020. DOI: 10.47236/2594-7036.2020.v4.i3.88-96p. Disponível em: https://sitionovo.ifto.edu.br/index.php/sitionovo/article/view/565. Acesso em: 5 dic. 2025.

Número

Sección

Artigo Científico