Socioeconomic profile of sheep farmers and environmental aspects of beef sheep farming in the Santarém and Mojuí dos Campos municipalities of Pará state, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.47236/2594-7036.2024.v8.i3.6-15pPalabras clave:
Animal production. Sheep farm. Small ruminants.Resumen
In this study, we aimed to describe the socioeconomic profile of sheep farmers and the environmental aspects involving the raising of beef sheep in the municipalities of Santarém and Mojuí dos Campos, Pará State, Brazil. This research was carried out by means of an in loco interview, which collected data from 21 sheep farmers. Here, we present for the first time the overview of the breeding system in these municipalities, the data revealed that 90.47% of the breeders were men, most have a complete college education, none of the producers participate in social programs and end up raising sheep by family influence. Even so, more than 60% of the breeders use beef sheep farming as their main source of income. The system most used on the properties was the semi-extensive system, with feed supplementation offered in troughs. An important fact is that only three properties end up using permanent protection areas in the production system. The biggest costs associated are in feed supplementation and diseases, It is notorious for the lack of technical support from entities that promote production, improvement and guidance about the production of supplementary feeding on the property.Descargas
Métricas
Citas
ASSMANN, J. M. et al. Soil carbon and nitrogen stocks and fractions in a long-term integrated crop–livestock system under no-tillage in southern Brazil. Agriculture, ecosystems & environment, v. 190, p. 52-59, 2014.
BELCHIOR, E. B. et al. A importância do perfil socioeconômico de criadores de ovinos de corte na elaboração de políticas públicas. In: 52º Congresso SOBER - Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural, 2014.
BITTENCOURT, B. A. et al. Inovação no Agronegócio: Um estudo sobre os tipos de inovação presentes na cadeia produtiva da ovinocultura no Rio Grande do Sul. Revista Livre de Sustentabilidade e Empreendedorismo, 1(3), 103-128, 2016.
CASTRO, R. L. P. et al. Caracterização de pequenas criações de caprinos e ovinos da Ilha de São Luís. Revista Sítio Novo, v. 6, n. 1, p. 30-41, 2022.
CRAWSHAW, D. et al. Caracterização dos campos sul-rio-grandenses: uma perspectiva da ecologia da paisagem. Boletim Gaúcho de Geografia, v. 33, p. 233 252, 2007.
COELHO, M. C. S. C. et al. Aspectos sanitários de rebanhos caprinos e ovinos criados em assentamentos no município de Petrolina-PE. Revista Semiárido De Visu, v. 1, n. 1, p. 32-40, 2011.
CUNHA, E. A. et al. Desempenho e características de carcaça suffolk alimentados com diferentes volumosos. Ciência Rural, Santa Maria, v. 31, n. 3, p. 671-676, 2001.
FARIAS, J. P. R. et al. Caracterização da base alimentar de caprinos e ovinos no Cariri paraibano. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 15, n. 4, p. 379-384, 2020.
FAPESPA (Fundação Amazônia de Amparo a Estudos e Pesquisas do Pará). Estatísticas Municipais Paraenses: Santarém. Diretoria de Estatística e de Tecnologia e Gestão da Informação, Belém. 2015.
FAO, O. How to Feed the World in 2050, High-Level Expert Forum. Food and Agriculture Organization of the United Nations, 35-35, 2009.
FILHO, P. A. N. Perfil Socioeconômico dos criadores de ovinos do ecótipo Berganês no Município de Dormentes, Pernambuco. Dissertação (Mestrado em Extensão Rural e Desenvolvimento) - Universidade Federal do Vale do São Francisco, Campus Juazeiro-BA, 2018.
GOMES, T. V. et al. “Santarém (PA): um caso de espaço metropolitano sob múltiplas determinações”, Cadernos Metrópole, 19 (40), Observatório das Metrópoles, São Paulo, v. 19, n. 40, p. 891- 918, set/dez 2017.
HOFFMANN, R.; NEY, M. G. Desigualdade, escolaridade e rendimentos na agricultura, ind˙stria e serviÁos, de 1992 a 2002. Economia e Sociedade, v. 13, n. 2, p. 51-79, 2004.
JORNAL DO COMÉRCIO. Ovinos e caprinos são criados para produção em grandes escalas. 2006. Disponível em: www.jcam.com.br
MARQUES, A. F.; PIERRE, F. C. A mulher no agronegócio. In: IX JORNACITEC-Jornada Científica e Tecnológica, 2020. Disponível em: http://www.jornacitec.fatecbt.edu.br/index.php/IXJTC/IXJTC/paper/view/2157
MARTINS, E. C.; DE LUCENA, C.C. Metodologia para determinação dos custos de produção de ovinos de corte. Embrapa Caprinos e Ovinos-Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E), 2018. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1101526/metodologia-para-determinacao-dos-custos-de-producao-de-ovinos-de-corte
MAZZUCO, H. Ações sustentáveis na produção de ovos. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 37, p. 230-238, 2008.
NETO, R. F. et al. Estudo da consorciação de práticas agropecuárias para o desenvolvimento de sistemas sustentáveis e eficientes na produção de ovinos de corte. Brazilian Journal of Development, v. 7, n. 1, p. 1108-1129, 2021.
OLIVEIRA, R. P. M. Efeito da suplementação nutricional na estação reprodutiva em ovelhas Santa Inês nas condições amazônicas. Tese (Doutorado em Ciência Animal) – Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, Centro de Ciências e Tecnologias Agropecuárias. Campos dos Goytacazes, RJ, 2008.
PEREIRA, F. F. S. Mapeamento do comércio de produtos caprinos e ovinos no município de Salgueiro – PE com o uso de aplicativo em dispositivos móveis. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Zootecnia) – Unidade Acadêmica de Serra Talhada, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Serra Talhada, 44 f. p. 25-26, 2019.
PILAR, R. C. et al. Considerações sobre produção de cordeiros. Boletim Agropecuário Lavras/MG, n. 53, p. 1-24, 2002.
REIS, F. A. et al. Sistemas integrados e a produção de ovinos de corte. Embrapa Caprinos e Ovinos-Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E), 2015. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1035416/sistemas-integrados-e-a-producao-de-ovinos-de-corte
SANTELLO, G. et al. Características de carcaça e análise do custo de sistemas de produção de cordeiras ½ Dorset Santa Inês. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 35, p. 1852-1859, 2006.
SIQUEIRA, E. R. Estratégias de alimentação do rebanho e tópicos sobre produção de carne ovina. In: Produção de ovinos, Jaboticabal FUNEP, 1990.
VERÍSSIMO, C. J. et al. Sistema intensivo de produção de ovinos. Agropecuária Catarinense, v. 15, n. 3, p. 37-41, 2002.
VIANA, J. G. A; REVILLION, J. P. P; SILVEIRA, V. C. P. Alternativa de estruturação da cadeia de valor da ovinocultura no Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Gestão e Desenvolvimento Regional, v. 9, n. 1, 2013.
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 2024 Angela Cira Lima Queiroz, Tássio Alves Coêlho, Darlison Chagas-de-Souza, Alanna do Socorro Lima da Silva

Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución 4.0.
Permite el intercambio, la adaptación y el uso para cualquier fin, incluso comercial, siempre que se otorgue la debida atribución a los autores y a la Revista Sítio Novo.
Los autores declaran que el trabajo es original y que no ha sido publicado previamente, ni total ni parcialmente, salvo en servidores de preprints reconocidos, siempre que se declare, y que ningún otro manuscrito similar de su autoría se encuentra publicado ni en proceso de evaluación por otra revista, ya sea impresa o electrónica.
Declaran que no han violado ni infringido ningún tipo de derecho de propiedad de terceros, y que todas las citas en el texto son hechos verídicos o están basadas en investigaciones con exactitud científicamente comprobable.
Los autores conservan los derechos de autor de los manuscritos publicados en esta revista, permitiendo el uso irrestricto de su contenido, siempre que se cite adecuadamente la autoría original y la fuente de publicación.













