Performance and characteristics of the carcass and meat of chickens from the Pesadão Vermelho line with the inclusion of banana flour in the diet

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47236/2594-7036.2024.v8.i4.47-58p

Keywords:

Free range chickens, Banana residue, Semi-intensive

Abstract

The aim was to evaluate the effects of including green banana flour (FBV) in the diet of chickens of the Pesadão Vermelho strain, raised in a semi-intensive system, on performance, carcass and meat characteristics and animal behavior. The treatments consisted of 0, 5, 10 and 15% BFP. The inclusion of up to 15% FBV in the diets of chickens of the Pesadão Vermelho strain did not alter (p>0.05) weight gain and feed conversion, however feed consumption was influenced (p<0.05) by the levels of inclusion, showing the smallest reduction at the level of 15% FBV inclusion. The inclusion of up to 15% FBV did not alter (p<0.05) the carcass characteristics, but a higher carcass yield was observed with up to 10% FBV inclusion. Animal ingestive behavior was influenced by the inclusion of banana flour in the diet, with a greater number of observations during the periods 08am to 10am and 11am to 1pm. The animal behavior, on the other hand, decreased with increasing levels of green banana flour. Banana flour can be included in rations for caipira chickens of the red nightmare strain at up to 15% of the diet without compromising animal performance and carcass and meat characteristics.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Leidiane Reis Pimentel, Instituto Federal do Tocantins - IFTO

PhD professor in the Agronomic Engineering course at the Dianópolis Campus of the Federal Institute of Tocantins - IFTO. leidiane.pimentel@ifto.edu.br ORCID: https://orcid.org/0000-0002-7547-4038.

Ana Luiza Conceição de Souza, Universidade Federal de Lavras

Master's student in Agricultural Phytopathology at the Federal University of Lavras. *luizacsoares16@gmail.com ORCID: https://orcid.org/0009-0009-1785-353X.

Daniel Marco Santos Palmeira, Instituto Federal do Tocantins - IFTO

Bachelor in Agronomic Engineering at the Federal Institute of Tocantins - IFTO. *dms.palmeira@gmail.com ORCID: https://orcid.org/0009-0001-8994-4934.

Otacílio Silveira Junior, Instituto Federal do Tocantins - IFTO

Post-doctoral Professor at the Federal Institute of Tocantins - IFTO, Campus Dianópolis. *otacilio.junior@ifto.edu.br ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0784-5335.

Bruna Eduarda Kunzler, Instituto Federal do Tocantins – IFTO

Agronomic Engineering undergraduate student at the Dianópolis Campus of the Federal Institute of Tocantins - IFTO. *bruna.kunzler@ifto.edu.br ORCID: https://orcid.org/0009-0001-2122-7584.

References

ALENCAR, D. P. et al. Feijão guandu cru na alimentação de frangos caipiras criados em sistema semi-intensivo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 49, p. 737-744, 2014.

ÂNGELO, F. A; FERREIRA, V. de A. Avaliação do desempenho de aves caipira de cortes alimentadas com mandioca (Manihot esculenta Crantz) em substituição ao milho. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, v. 4, n. 2, p. 2174-2182, 2021.

ARAÚJO, V. A. de. Criação de galinhas caipiras: implantação de sistema de alimentação alternativo em assentamento rural. Cadernos de Agroecologia – Anais do XI Congresso Brasileiro de Agroecologia, São Cristóvão, Sergipe, v. 15, n. 2, 2020.

CASTRO, C. P. de.; LINS, L. C. R. de. Avaliação de perdas pós-colheita de bananas prata-anã e ‘grand naine’ na região do perímetro irrigado Manuel Alves. In: 12°JICE, CNPq, 2021.

DIAS, A. N. et al. Linhagens de frangos caipiras criadas em sistema semi-intensivo em região de clima quente. Pesquisa Agropecuária Brasileira. Brasília, v. 51, n. 12, p. 2010-2017, 2016.

FREITAS, G. M. Propositura de investimento para criação de frango caipira na perspectiva do pequeno produtor. Monografia (Trabalho de Conclusão de Curso) – Instituto Federal Goiano, Campus Iporá, 2019.

GONÇALVES, S. A. et al. Behavioral and physiological responses of different genetic lines of free-range broiler raised on a semi-intensive system. Journal of Animal Behaviour and Biometeorology. 2017.

LIMA, E. D. X. de. Rendimento da carcaça e dos cortes comerciais de frangos (Label Rouge) alimentados com inclusão de 7% do farelo da semente de cupuaçu (Theobroma grandiflorum) em substituição ao milho. 28 f. Monografia (Trabalho de Conclusão de Curso) Graduação em Zootecnia, Fundação Universidade Federal de Rondônia, 2021.

LOUREIRO, R. R. S. et al. Farelo de tomate (Lycopersicum esculentum Mill.) na alimentação de poedeiras comerciais. Acta Scientiarum Animal Science, v.29, n.4, p.387-394, 2007.

LUDKE, J. V.; SCHEUERMANN, G. N.; BERTOL, T. M. Alternativas ao milho na fabricação de rações para a avicultura. Avicultura Industrial, n. 3, ed. 1317, 2022.

MADEIRA, L. A. et al. Avaliação do desempenho e do rendimento de carcaça de quatro linhagens de frangos de corte em dois sistemas de criação. Revista Brasileira de Zootecnia. v.39, n.10, p.2214-2221, 2010.

MASCARENHAS, G. C. C. Banana: Comercialização e mercados. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 20, n. 196, p. 97-108, 1999.

MORAES NETO, J. M. et al. Componentes químicos da farinha de banana (Musa sp.) obtida por meio de secagem natural. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v .2, p. 316-318, 1998.

PAULINO, M.T.F. et al. Criação de frangos de corte e acondicionamento térmico em suas instalações: Revisão. Pubvet, v. 13, p. 1-14, 2019.

ROSTAGNO, H.S. (Ed.). Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. 3ª ed. Viçosa: UFV, 2011.

RURALTINS. Fruticultura- Manuel Alves. Cerrado Rural, 2018.

SÁ, A. A. de. et al. Avaliação físico-química e nutricional de farinhas de banana verde com casca elaboradas a partir de variedades distintas. Brazilian Journal of Food Technology, v. 24, p., 2021.

SANTOS, J. L. V. dos et al. Avaliação dos parâmetros ambientais e fisiológicos para frangos de corte linhagem caipira em diferentes fases de criação na Amazônia Ocidental. Brazilian Journal of Development, v. 6, n. 8, p. 61607-61622, 2020.

SILVA, J. V. A. et al. Níveis de inclusão da torta da semente de cupuaçu na dieta de frangos caipiras criados na Amazônia Ocidental. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. v. 20, n. 1, p. 1-7, 2017.

Published

2025-03-31

How to Cite

PIMENTEL, Leidiane Reis; SOUZA, Ana Luiza Conceição de; PALMEIRA, Daniel Marco Santos; JUNIOR, Otacílio Silveira; KUNZLER, Bruna Eduarda. Performance and characteristics of the carcass and meat of chickens from the Pesadão Vermelho line with the inclusion of banana flour in the diet. Sítio Novo Magazine, Palmas, v. 8, n. 4, p. 47–58, 2025. DOI: 10.47236/2594-7036.2024.v8.i4.47-58p. Disponível em: https://sitionovo.ifto.edu.br/index.php/sitionovo/article/view/1457. Acesso em: 13 dec. 2025.

Issue

Section

Artigo Científico