Profile of consumers of pork sold in the city of Dianópolis, Tocantins

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47236/2594-7036.2025.v9.1736

Keywords:

Consumer profile, Dianópolis, Cultural myths, Pork consumption, Health perception

Abstract

The study analyzed the profile of pork consumers in the municipality of Dianópolis, Tocantins, aiming to understand consumption patterns and perceptions regarding this protein source. Data were collected from 405 randomly selected residents through questionnaires that addressed demographic aspects, consumption frequency, and beliefs about pork. The results indicate that 50.12% of respondents are male, and the largest age group (39.01%) is between 19 and 24 years old. Beef is the preferred protein for 61.02% of participants, while only 13.19% regularly consume pork. About 64.2% of respondents believe that pork is not harmful to health, although some consumers still hold misconceptions about disease transmission. The findings highlight the importance of awareness initiatives to address cultural myths and health concerns related to pork consumption.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Wellington Barros dos Santos, Universidade Federal de Lavras

PhD candidate in Agricultural Microbiology at the Federal University of Lavras. CNPq scholarship recipient. Lavras, Minas Gerais, Brazil. Email address: wellpsibarros@gmail.com. Orcid: https://orcid.org/0000-0001-7694-0734. Lattes Curriculum: http://lattes.cnpq.br/7921889650779312.

Leidiane Reis Pimentel , Federal Institute of Tocantins

PhD in Animal Science from the State University of Southwest Bahia. Professor at the Federal Institute of Tocantins. Dianópolis, Tocantins, Brazil. Email address: leidiane.pimentel@ifto.edu.br. Orcid: https://orcid.org/0000-0002-7547-4038. Lattes Curriculum: http://lattes.cnpq.br/6380820252514118.

Pamella Alves Barbosa , Federal Institute of Tocantins

Bachelor's degree in Agricultural Engineering from the Federal Institute of Tocantins. Dianópolis, Tocantins, Brazil. Email address: pamellaalvesbarbosa@gmail.com. Orcid: https://orcid.org/0009-0002-7449-7841. Lattes Curriculum: http://lattes.cnpq.br/4187380853206474.

Cleidineia de Santos Souza, Federal Institute of Tocantins

Bachelor's degree in Agricultural Engineering from the Federal Institute of Tocantins. Dianópolis, Tocantins, Brazil. Email address: cleidysouza90@gmail.com. Orcid: https://orcid.org/0009-0005-3443-9163. Lattes Curriculum: http://lattes.cnpq.br/4275328467726982.

References

ABPA. Carne suína. 2024. Disponível em: https://abpa-br.org/wp-content/uploads/2024/04/ABPA-Relatorio-Anual-2024_capa_frango.pdf. Acesso em: 26 maio 2025.

BARBETTA, P. A. Estatística aplicada às ciências sociais. 8. ed. rev. Florianópolis: Ed. da UFSC, 2012. 318 p. Disponível em: https://www.ispsn.org/sites/default/files/documentos-virtuais/pdf/estatisca_aplicada_edicao_0.pdf. Acesso em: 26 maio 2025.

BEZERRA, J. M. M. et al. Caracterização do consumidor e do mercado da carne suína na microrregião de Campina Grande, estado da Paraíba. Ciência Animal Brasileira, v. 8, n. 3, p. 485-493, 2007. Disponível em: https://revistas.ufg.br/vet/article/viewFile/1712/1684. Acesso em: 26 maio 2025.

BRAGA, E. R. Perfil dos consumidores da carne suína no Oeste de Santa Catarina comparado aos do Oeste de Minas Gerais. 2019. 45 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Medicina Veterinária) – Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2019. Disponível em: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/25785. Acesso em: 26 maio 2025.

CARDOSO, B. M. Carne suína: principais fatores que impactam o consumo do produto. 2021. 59 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Medicina Veterinária) – Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2021. Disponível em: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/32057. Acesso em: 26 maio 2025.

EMBRAPA. A cadeia produtiva de suínos. 2018. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/169236/1/final8482.pdf. Acesso em: 26 maio 2025.

EMBRAPA. Estratégias nutricionais para melhoria da qualidade da carne suína. 2019. Disponível em: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1115146. Acesso em: 26 maio 2025.

FAO. FAOSTAT – Food and Agriculture Data. 2023. Disponível em: https://www.fao.org/faostat/. Acesso em: 26 maio 2025.

FELDERHOFF, C. et al. Beef quality preferences: factors driving consumer satisfaction. Foods, v. 9, 2020. DOI: https://doi.org/10.3390/foods9030289. Disponível em: https://www.mdpi.com/2304-8158/9/3/289. Acesso em: 26 maio 2025. DOI: https://doi.org/10.3390/foods9030289

FU, Y.; CAO, S.; YANG, L.; LI, Z. Flavor formation based on lipid in meat and meat products: a review. Journal of Food Biochemistry, e14439, 2022. DOI: https://doi.org/10.1111/jfbc.14439. DOI: https://doi.org/10.1111/jfbc.14439

GIL, A. C. Métodos e técnicas de pesquisa social. 6. ed. São Paulo: Atlas, 2008.

HÖTZEL, M. J.; VANDRESEN, B. Brazilians’ attitudes to meat consumption and production: present and future challenges to the sustainability of the meat industry. Meat Science, v. 192, 2022. DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2022.108893. Disponível em: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0309174022001619. Acesso em: 26 maio 2025. DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2022.108893

IBGE – Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Cidades e estados: Dianópolis. 2023. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/cidades-e-estados/to/dianopolis.html. Acesso em: 26 maio 2025.

KHAN, M.; JO, C.; TARIQ, M. Meat flavor precursors and factors influencing flavor precursors: a systematic review. Meat Science, v. 110, p. 278-284, 2015. DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2015.08.002. Disponível em: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0309174015300723. Acesso em: 26 maio 2025. DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2015.08.002

LIMA, D. C. de. Aceitabilidade da carne suína em Salvador e região metropolitana. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Medicina Veterinária e Zootecnia) – Universidade Federal da Bahia, Salvador, 2019. Disponível em: https://repositorio.ufba.br/handle/ri/29972. Acesso em: 26 maio 2025.

MONFORT-PIRES, M. et al. Classification of common food lipid sources regarding healthiness using advanced lipidomics: a four-arm crossover study. International Journal of Molecular Sciences, 2023. DOI: https://doi.org/10.3390/ijms24054941. Disponível em: https://www.mdpi.com/1422-0067/24/5/4941. Acesso em: 26 maio 2025. DOI: https://doi.org/10.3390/ijms24054941

MONTALVO-PUENTE, A. et al. Nutritional comparison of beef, pork and chicken meat from Maracaibo City (Venezuela). Advance Journal of Food Science and Technology, 2018. DOI: https://doi.org/10.19026/AJFST.14.5898. Disponível em: https://maxwellsci.com/jp/mspabstract.php?jid=AJFST&doi=ajfst.14.5898. Acesso em: 26 maio 2025.

MOTA, T. M. P. Consumo de carne suína: mitos e realidades sobre a carne suína no Brasil. 2022. 59 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Zootecnia) – Universidade Federal do Norte do Tocantins, Araguaína, 2022. Disponível em: http://hdl.handle.net/11612/5151. Acesso em: 26 maio 2025.

SANTOS, E. et al. Perfil dos consumidores de carne suína e derivados em Satuba-Alagoas. Revista Científica Rural, Bagé, v. 21, n. 1, 2019. Disponível em: http://revista.urcamp.tche.br/index.php/RCR/article/view/263. Acesso em: 26 maio 2025. DOI: https://doi.org/10.30945/rcr-v21i1.263

SANTOS, G. A. et al. Perfil do consumidor de carne suína e derivados em Mossoró-RN. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, Curitiba, v. 5, n. 4, p. 3922-3934, 2022. DOI: https://doi.org/10.34188/bjaerv5n4-038. Disponível em: https://ojs.brazilianjournals.com.br/ojs/index.php/BJAER/article/download/54441/40241/133859. Acesso em: 26 maio 2025. DOI: https://doi.org/10.34188/bjaerv5n4-038

SCOLLAN, N. et al. Can we improve the nutritional quality of meat? Proceedings of the Nutrition Society, 2017. DOI: https://doi.org/10.1017/S0029665117001112. Disponível em: https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/can-we-improve-the-nutritional-quality-of-meat/30317016ABE0CB1573F7216CC399E622. Acesso em: 26 maio 2025.

SEPLAN – Secretaria do Planejamento e Orçamento. Perfil socioeconômico municipal: Dianópolis – aspectos econômicos. Governo do Estado do Tocantins, 2024. Disponível em: https://central.to.gov.br/download/405445. Acesso em: 26 maio 2025.

SILVA, P. V. G. da. A relação entre o nível de escolaridade e o rendimento salarial na região Norte do Brasil: uma análise para o ano de 2022. 2022. 31 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Ciências Econômicas) – Universidade Federal do Amazonas, Manaus, 2022.

SOARES, V. F.; GHERARDI, S. R. M.; ALMEIDA, J. C. F. de. Fatores que influenciam o comportamento do consumidor de carne suína. Revista Eletrônica Nutritime, v. 19, n. 4, p. 9122-9128, 2022. Disponível em: https://nutritime.com.br/wp-content/uploads/2022/07/Artigo-561.pdf. Acesso em: 26 maio 2025.

USDA – United States Department of Agriculture. USDA national nutrient database for standard reference. Release 28. Washington, DC, 2018.

VARGAS, L.; SCHWAN, R. Avaliação das características físico-químicas em carcaças e carne de suíno macho imunocastrado. 2018. 39 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Tecnologia de Alimentos) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2018.

VERGARA, R. M. O.; FONSECA, S. F.; OLIVEIRA, N. M. Região imediata de Dianópolis – Tocantins: interpretando suas atividades produtivas. Ateliê Geográfico, v. 14, n. 1, p. 47-68, 2020. DOI: https://doi.org/10.5216/ag.v14i1.57702. Disponível em: https://revistas.ufg.br/atelie/article/view/57702. Acesso em: 26 maio 2025. DOI: https://doi.org/10.5216/ag.v14i1.57702

VICENTE, F.; PEREIRA, P. Pork meat composition and health: a review of the evidence. Foods, 2024. DOI: https://doi.org/10.3390/foods13121905. Disponível em: https://www.mdpi.com/2304-8158/13/12/1905. Acesso em: 26 maio 2025. DOI: https://doi.org/10.3390/foods13121905

Published

2025-08-19

How to Cite

SANTOS, Wellington Barros dos; PIMENTEL , Leidiane Reis; BARBOSA , Pamella Alves; SOUZA, Cleidineia de Santos. Profile of consumers of pork sold in the city of Dianópolis, Tocantins. Sítio Novo Magazine, Palmas, v. 9, p. e1736, 2025. DOI: 10.47236/2594-7036.2025.v9.1736. Disponível em: https://sitionovo.ifto.edu.br/index.php/sitionovo/article/view/1736. Acesso em: 7 nov. 2025.

Issue

Section

Artigo Científico